Info_lisa » Specials » Madagaskars fauna
Info_lisa: Informatie van A tot Z

De Fauna van Madagaskar

Madagaskar is een uniek eiland. Het is groot, en evolutie heeft een andere weg ingeslagen dan elders ter wereld. Het grootste deel van de soorten op Madagaskar is endemisch, wat betekent dat ze nergens anders ter wereld voorkomen. 60 Procent van de vogels, 90 procent van de reptielen, 92 procent van de zoogdieren en alle vlinders, spinnen en libellen zijn endemisch. Hele families komen alleen op Madagaskar voor, en Madagaskar is een belangrijke plaats voor grote groepen soorten. Van alle kameleonsoorten, bijvoorbeeld, komt 2/3 alleen op Madagaskar voor.
Boven: De fossa is het grootste roofdier op Madagaskar

Endemisme

Behalve hoog endemisme, heeft Madagaskar ook veel soorten. Meer dan honderd soorten makiís, en meer dan 200 zoogdieren in totaal. Meer dan 300 vogelsoorten, 260 reptielen, en minstens 266 amfibieën zijn endemisch. Regelmatig worden er nieuwe soorten ontdekt, dus de aantallen groeien nog steeds.

Ander uiterlijk

Daarbij zijn veel soorten totaal anders dan de dieren op de rest van de wereld. De fretkat wordt wel vergeleken met een hond, vos of kat, maar is nauwer verwant aan een mangoeste. De giraffe-nek-korenworm ziet er gewoon raar uit, en hoewel de makiís veel weg hebben van apen, lijken ze niet direct op de apen die elders op de wereld leven.

Ontstaan van soorten

De grootte diversiteit komt waarschijnlijk door de lange tijd dat het eiland is afgesplitst van het vasteland, en door het formaat. Madagaskar is groot genoeg voor verschillende klimaatzones, er zijn woestijnen en droge tropische bossen, maar ook regenwouden. Door deze grote diversiteit kunnen veel diersoorten op het eiland een plek vinden.

Madagaskar is net even wat anders dan andere plekken. Door de unieke planten en dieren en het formaat wordt het ook wel Ďhet achtste continentí genoemd. En met recht.

Vreemde dieren op Madagaskar

Op Madagaskar komen tal van vreemde dieren voor. Dit artikel behandelt 10 van de vreemdste dieren waarvan op het moment bekent is dat ze in Madagaskar leven. De meeste dieren zijn vreemd vanwege hun k…

De makiís: halfapen van Madagaskar

Hoewel makiís sterk op apen lijken, zijn het in feite geen apen. Het zijn half-apen, dit betekent dat ze wel onder de primaten vallen, maar dus niet onder de apen. Makiís komen in het wild alleen op M…

De roofdieren van Madagaskar: Madagaskarcivetkatten

Alle Carnivora op Madagaskar behoren tot de Eupleridae of Madagaskarcivetkatten. Een relatief nieuwe soort is de Salanoia durrelli, die in 2010 werd ontdekt. De diversiteit aan roofdieren is in Madaga…
Gepubliceerd door Info_lisa op 21-04-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Worldwildlife.org
  • Wikpadia.org
Schrijf mee!